UTSALGSSTED
LOKALMATPRODUSENTER

På Hegna Landhandel jobber vi for å skape en møteplass hvor lokalmatprodusenter kan fremme og selge sine produkter. Her vil kunde kunne møte lidenskapelige lokalmatprodusenter for spennende matprat, kunne oppleve smaksprøver, og enkelt kunne kjøpe Norsk Tradisjonsmat.

Epleblomsten så dagens lys i 2003. Etter å ha fundert på hva man skulle bruke den store låven til, landet man til slutt på ideen om å starte et saftpresseri. Som tenkt, så gjort. I debutsesongen ble det presset ca 25 000 liter eplemost på garden. Antall liter har økt betraktelig for hvert år og høsten 2015 ble det presset nærmere 700 000 liter. I tillegg til å presse vårt eget, har Epleblomsten helt fra startet latt bønder fra nærområdet komme og få leiepresse. Nærmere 100 forskjellige eplebønder leverer inn sine egne epler og får tilbake sin egen eplemost, noe som er veldig populært.


Skreppa så dagens lys i 2001. Håndverkstradisjonen er sterk i Morgedal. Skimaking og lafting har lenge vore næring i bygda. Det var på tide å gjere næring av mattradisjonane og. I 2001 satsa tri jentur i Morgedal alt på eit sprøtt konsept. Me starta opp me eit ynskje om å få fram den gamle smaken av eit tradisjonelt flatbrød frå Telemark.Sjølv med meir moderne teknikk er stemninga i bakstestoga framleis magisk. Gjennom mange generasjonar har folk late seg "fange inn" av lukta, varmen, lyden av kjevla som rullar att og fram over leivane, og håpet om ei lita smaksprøve. Det skapar bilete og fører tankane bakover i tida.

 

LEGA GARDSYSTERI OG BAKERI PÅ RAUNDALEN I ØYFJELLL. Ekte geitost, prim, flatbrød og pizzabotn er noko av det du finn hjå oss! Etablert i 1989,  produsere eigen ost på garden. Sommaren 2009 bygde me ystehus på støylen Nedre Lega. Her vart den fyrste osten produsera. Våren 2010 stod også ystehus ferdig her heime på garden Raundalen. Eg har gått på fleire kurs og vitja bønder i både inn- og utland for å lære korleis ein går fram for å produsere kvalitets-ost. Mellom anna har eg vore student på matstudiet til Bodil Nordjore på høgskulen i Rauland der eg valde ost som prosjekt på studiet. Dette kombinera med kunnskap frå lokale tradisjonsberarar gjer at eg er komen fram til ein ekte geitost med jamn og god kvalitet.
Besetninga tel omlag 230 mjølkegeit og 50 kje. Årleg gjev dette ein produksjon på omlag 160 000 liter mjølk. Av dette leverar eg om lag 120 000 liter til TINE og 40 000 til eigen produksjon.

 

Heimebakeriet Anne UnderbergI bryggerhsuet bakes det tradisjonsbakst dvs. takkebakst hovedsakling. Telemarkskling, mørlefse, potetlefse, flatbrød samt honningkaker både formkake og en tørr kjekstype og surmelkspletter (spekulasier). Det bakes etter gamle gode opskrifter. Honningen kommer fra en fruktgård i nabolaget, Bryggerhuset på garden er gjort om til bakstehus og der bakes det året rundt. Det bakes på bestilling eller en kan ta turen innom for å handle direkte i bryggerhuset.

 

Klingeling er et lite enkeltmannsforetak som produserer Telemarkskling og flatbrød, med tilhold på Osebakken i Porsgrunn. Det drives av undertegnede, Gunn-Marit Krogsrud, som fungerer som alt fra renholdsarbeider til direktør. Man har et vidt spekter av stillinger når man driver alene.

 

Lien Gård er en gård som produserer eple, bringebær, honning og stikkelsbær. Gården ligger idyllisk til ved Nordsjø på Akkerhaugen i Telemark. Plasseringen ved Norsjø er med på å skape gode klimatiske forhold for dyring av frukt og bær av høy kvalitet. De lange timene med kveldssol gir fin farge og unik smak.
Vi er opptatt av å utnytte råvarene vi produserer på best mulig måte. Det som ikke blir levert til fruklager eller solgt direkte fra gården blir forvandlet til nydelig eplemost, syltetøy og honning på glass.
Alt er 100 % hjemmelaget og uten kunstig tilsetning! Vi bruker frukt, bær og honning fra egen gård. Eplemosten blir presset på et lokalt gårdspresseri og selges på 3 liter kartong eller 0,75 liters flasker.
Vi har tatt i bruk de gode gammeldagse husmorferdighetene og forvandler de fantastiske råvarene til nydelig syltetøy, saft og andre spennende produkter som er under utvikling.

 

TELEMARKIS. Sumaren 2006 blei draumen om eigen iskrem sett i verk. Telemark is er eit ekte gardsprodukt frå Seljord, laga av mjølk frå Telemarkskyri. Naturell iskrem: er eit produkt utan kunstig smakstilsetningar og smakar difor svært godt til ber ifrå hagen og skogen. Smakstillsatt iskrem: Me har smakane sjokolade, markjordbær, kiwi, skogsbær med Naturell, men ynskjer du å bestille eit større parti så kan du koma med ynskje om anna.